DJERAVICA, HRIDSKO JEZERO, HRIDSKI KRŠ (30.08.2024-01.09.2024)

Djeravica, ljudi hodaju, livada

Doživite magiju Prokletija, pridružite nam se u nezaboravnoj avanturi na Djeravici i Hridskom kršu. Obidjite sa nama nesvakidašnje lokalitete i uživajte u pogledu na brojna jezera.

Prokletije su planinski lanac koji se proteže kroz zapadni Balkan, uglavnom duž granice Crne Gore, Albanije i Kosova, s manjim delom u severnom delu Albanije. Ovaj planinski lanac je poznat po svojoj divljoj lepoti, strmim liticama, visokim vrhovima i netaknutoj prirodi. Djeravica je drugi po veličini vrh Prokletija, koji se nalazi na teritoriji Crne Gore. Njena visina iznosi 2,656 metara nadmorske visine. Ova planina je izazovna za planinare zbog svog krševitog terena, strmih staza i visokih litica. Djeravica nudi spektakularne poglede s vrha, s kojeg se može vidjeti širok spektar planinskih pejzaža. Osim svoje prirodne lepote, Djeravica ima i kulturni značaj za lokalno stanovništvo, obogaćena je brojnim mitovima i legendama koji se prenose kroz narodnu tradiciju.

Plan akcije:

30.08.2024. Petak – Polazak iz Beograda u 15h, sa parkinga na uglu Sarajevske I Drinske. Dodjite dvadesetak minuta ranije da bi se spakovali i krenuli na vreme. Putujemo autoputem Miloš Veliki, pa dalje preko Novog Pazara, Rožaja, Plava do Babinog polja, gde se nalazi Eko katun Hako sa svim potrebnim planinarskim uslovima smeštaja. Sledi smeštanje i noćenje.

31.08.2024. Subota  – Ustajanje u 5h. Pripreme I polazak na stazu u 6h. Prevozimo se terenskim vozilom do podnožja Bogićevice (lokalitet: Hodžin Ravan) i odatle krećemo peške. Ubrzo se stiže do Bogićevičkog prevoja tzv. Dvojnice –  granica Crne Gore i Kosova. Odatle se ide čuvenom patrolnom stazom koja se na pojedinim sektorima nalazi na samoj granici sa Albanijom (granica Kosova i Albanije). Penjemo se na vrh (Tromedja 2366m ),a potom  stižemo na prvo ledničko jezero: Liqeni i Tropojes (Tropojsko jezero). Nakon dužeg hoda dolazimo do druga dva manja jezera u podnožju vrha Đeravice: Liqeni i zemres (Jezero srca), te na kraju Liqeni i Gjeravices (Đeravičko jezero). Zatim sledi konačan uspon do vrha. Vraćanje je istim putem. Završetak oko 18-19h. Povratak do smeštaja. Večera,druženje,slobodne aktivnosti. Povečerje do 22.00 h.

Ukupna dužina staze oko 26 km. Oko 1500 m visinske razlike. Staza je kondiciono zahtevna. Uspon do vrha traje 5-6 sati

01.09 .2024. Nedelja Ustajanje u 7h. Krećemo od Eko Katuna Hako gde smo smešteni, prema Bajrovića katunu, gde se nalazi informativna tabla i početak staze. Staza u početku vodi kroz šumu do Hridskog jezera. Od tačke polaska do jezera ima oko 4km.  Zatim sledi uspon od Hridskog jezera na Hridski krša, od nekih  1,6 km. Na istočnoj obali pored samog jezera postoji metalni stub sa informativnom tablom. Staza kratko od jezera ide kroz četinarsku šumu, a zatim izlazi na ravnu livadu koja se zove Tepsijica. Po prolazu livade jasno je uočljiva staza koja se strmije penje kameno – travnatom padinom do vrha. Staza je kružna. Vraćamo se u katun, gde ćemo se spakovati. Očekivano vreme polaska   za Beograd je oko 16h. Putujemo istim putem nazad. Usputne pauze po potrebi. Dolazak u kasnim večernjim satima u zavisnosti od stanja na putu.

Ukupna dužina staze oko 12 km. Oko 750 m visinske razlike. Staza je kondiciono umereno zahtevna.

Oprema: prilagođena vremenskim uslovima, planinarske cipele, ranac, čeona lampa, flaša ili meh za vodu, kapa ili marama, jakna, pantalone, kamašne, rukavice, naočare, lična apoteka, krema za UV zaštitu, štapovi, hrana iz ranca.

Kotizacija:  

80 eura (uključuje: troškove prevoza, troškove organizacije i vođenja akcije)

70 eura se plaća na licu mesta domaćinu (uključuje: smeštaj, 1 doručak, 1 večeru i odobrenje od naše i KS policije, ulaznice u park, prevoz teretnim vozilom) 

Obavezna uplata akontacije prilikom prijave iznosi 50 eura.         

Vodiči: Snežana Nikolić (III kat. M.B. 944) Tel. 060 526 10 10 SET Beograd

             Željko Milić Tel. 063 150 98 92

Ova planinarska aktivnost, realizuje se u skladu sa zakonom o turizmu (putovanja za sopstvene potrebe član 84-88.)

– Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću, odeću i opremu i odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode, sve koji se ne pridržavaju striktnih uputstava vodiča, narušavaju disciplinu i time dovode ostale učesnike u opasnost.

– Vodič zadržava pravo da usled nastalih vremenskih prilika otkaže ili pomeri datum akcije za drugi mogući termin. 

– Planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom Planinarskog društva Serbian Explore Team. SET zadržava pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog objektivnih okolnosti, lošeg vremena ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti obavešteni na vreme. Ukoliko SET otkaže akciju, uplaćeni novac će biti vraćen.

– Ova planinska aktivnost se realizuje u skladu sa pravilnikom o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti.

– Pre prijavljivanja na planinarski program obavezno pročitati i prihvatiti izjavu učesnika aktivnosti.

– Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost.

– Od svih učesnika akcije očekuje se adekvatna psihofizička pripremljenost.

– Na akciju obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.

– Za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

– Neki segmenti staze na ovoj turi su eksponirani, tako da ova tura nije namenjena za apsolutne početnike.