KANJON REKE GRADAC 26.05.2024.

zelena voda reke Gradac, drvece kojew se nadvija nad vodom

Želiš li provesti dan uživajući u kristalno čistoj vodi kanjona reke Gradac i istraživati prelepu prirodu? Pridruži mi se na avanturi koju nećeš zaboraviti!


Program akcije: Polazak u 07.00h sa parkinga na uglu Sarajevske i Drinske ulice. Zamolićemo da dodjete 15tak minuta ranije kako bismo se spakovali i krenuli na vreme. Jutarnja vožnja autoputem auto-ptem Miloš Veliki do Valjeva, gde ćemo napraviti pauzu za doručak u Tešnjaru. Nakon pauze produžavamo do mesta Degurić, gde nam je početak staze.

Reka Gradac je smaragdni biser zapadne Srbije koja svojim nijansama zelene boje dokazuje svoju bistrinu i čistoću. Gradac je sam po sebi veoma specifična reka, jer se od svog izvorišta i preko svog toka različito ponaša.  Ovde postoji preko sedamdeset pećina za koje se pouzdano zna. Na stazu krećemo oko 10.00h i plan je da predjemo kanjon od Degurića do manastira Ćelije. Staza najvećim delom vodi pored same reke, proći ćemo pored konjičkog kluba, obići Deguričku pećinu i uživati u prelepim pejzažima netaknute prirode. Ispoda mastira Ćelije nalazi se etno domaćinstvo “Skok po skok”, gde ćemo se okrepiti i napraviti dužu pauzu. Nakon toga ćemo obići manastir, gde će nas i čekati naš prevoz.

Dužina staze je 12 km i spada u lake staze. Očekivani uspon i spust su oko 200m.

Planirani završetak ture je oko 17.00h, nakon čega je predviđen ručak u nekom od obližnjih restorana, po želji pojedinca. Dolazak u Beograd u večernjim satima.


Oprema: prilagođena vremenskim uslovima, planinarske cipele, ranac, čeona lampa, flaša ili meh za vodu, kapa ili marama, jakna, pantalone, kamašne, rukavice, naočare, lična apoteka, krema za UV zaštitu, štapovi, hrana iz ranca.

Kotizacija: 2.800,00 dinara i uključuje troškove prevoza, troškove organizacije i vođenja akcije.
Obrok nije obuhvaćen kotizacijom, svi učesnici akcije će biti anketirani pre početka kada se mogu izjasniti da li žele organizovan obrok nakon završetka akcije.

Način plaćanja: na tekući račun PU SET, 205-0000000528073-73.

Napomene:
• Dokumenta: lična karta, overena zdravstvena i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2024. godinu
• Staza je prilagodjena svim uzrastima
• Vodič zadržava pravo izmene akcije u skladu sa vremenskim uslovima

Vodič: Snežana Nikolić (III kat. M.B. 944) Tel. 060 5261 010

 

Ova planinarska aktivnost, realizuje se u skladu sa zakonom o turizmu (putovanja za sopstvene potrebe član 84-88.)

– Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću, odeću i opremu i odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode, sve koji se ne pridržavaju striktnih uputstava vodiča, narušavaju disciplinu i time dovode ostale učesnike u opasnost.

– Vodič zadržava pravo da usled nastalih vremenskih prilika otkaže ili pomeri datum akcije za drugi mogući termin. 

– Planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom Planinarskog društva Serbian Explore Team. SET zadržava pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog objektivnih okolnosti, lošeg vremena ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti obavešteni na vreme. Ukoliko SET otkaže akciju, uplaćeni novac će biti vraćen.

– Ova planinska aktivnost se realizuje u skladu sa pravilnikom o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti.

– Pre prijavljivanja na planinarski program obavezno pročitati i prihvatiti izjavu učesnika aktivnosti.

– Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost.

– Od svih učesnika akcije očekuje se adekvatna psihofizička pripremljenost.

– Na akciju obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.

– Za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

– Neki segmenti staze na ovoj turi su eksponirani, tako da ova tura nije namenjena za apsolutne početnike.