PROKLETIJE – za svačiji ukus (02.08.2024-04.08.2024)

Prokletije, vrhovi, Karanfili

Podeljeni u dve grupe: grupu koja voli bezbedne staze i adrenalinsku grupu, idemo u istraživačku misiju na Prokletijama. Odaberite svoju grupu i stvorite uspomene koje će trajati ceo život.

„Prokletije su zaista u stanju da kod svakoga pa i običnog čovjeka izazovu ljubav da ih zavoli i bolje upozna, a kad ih upozna uvjeriće se da su to jedne od najljepših planina u našoj zemlji, čiji se vrhovi do neba uzdižu i među sobom nadmeću svojom visinom i ljepotom“ – zapisao je jedan od prvih istraživača i zaljubljenika u ove planine – Miloš Velimirović.

Plan akcije:

02.08.2024. Petak

Polazak u 15.00h sa parkinga na uglu Sarajevske i Drinske ulice. Zamolićemo da dodjete 15tak minuta ranije kako bismo se spakovali i krenuli na vreme. Vožnja autoputem Miloš Veliki, preko Novog Pazara, do doline Grebaje. Smeštaj je organizovan u katunima u “Eko naselju Deljanin”.

03.08.2024. Subota 

GRUPA A: Polazak na stazu u 7.00h. Staza kreće od planinarskog doma, ka katunima Volušnice. U početnom delu staze kretaćemo se kroz bukovu šumu, a zatim izlazimo na livadski plato. Staza dalje vodi ka grebenu Volušnice sa čijeg se vrha (1879mnv) vide veličanstveni vrhovi Karanfila, i vrhovi u Albaniji: Maja Bojs, Maja Jezerce, kao i mnogi drugi i dolina Grebaje. Grebenom nastavljamo do vrhova Popadija (2030mnv) i Talijanke (2057mnv), sa kojih se vraćamo u dolinu Volušnice. Dolazak u Eko katun u kasnim popodnevnim satima, predah i druženje.

Dužina staze je 11 km, visinska razlika oko 1050 mnv

GRUPA B: Polazak na stazu u 6.00h. Od katuna idemo do poslednje livade Grebaje, odakle se kroz šumu i sipar konstantnim nagibom penjemo 3-4 sata do stene u podnožju, odakle vertikala vodi na sam vrh Maja Fortit – 2430mnv. Na tom mestu napravićemo dužu pauzu, odmoriti se i pripremiti za najteži deo staze. Staza je u završnom delu tehnički zahtevna, traži dobro kretanje po steni. Po proceni vodiča biće obezbeđena užetom. Nakon tog sledi spuštanje I idemo ka vrhu Dzevahirit. Kome bude mnogo da penje i ovaj vrh – može se vratiti u smeštaj.  Na stazi nema pijaće vode. Povratak u smeštaj u kasnim popodnevnim satima, predah i druženje.

Dužina staze je 20km, visinska razlika oko 1600 mnv

01.09 .2024. Nedelja

GRUPA A: Polazak na stazu je u 07h. Staza u početnom delu vodi preko livade, a zatim ulazimo u šumu. Nakon toga izlazimo do grebena, pa i samog vrha Vezirova brada 1781 mnv. Sa vrha imamo divan pogled na dolinu Grebaje.

Dužina staze je 10 km, visinska razlika oko 700 mnv

GRUPA B: Polazak na turu u 07h. Očnjak 2185 mnv je jedan od simbola Prokletija i doline Grebaje. Izdiže se iznad samog katuna i svojim dominantnim izgledom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Staza u početnom delu vodi kroz šumu, a sama  završnica uspona je tehnički eksponirana i potrebna je velika opreznost.Na samom vrhu ne može u isto vreme boraviti veći broj ljudi. Silazak istom stazom i povratak u smeštaj. Nakon prepakivanja, polazak za Beograd,  sa usputnim ručkom u Raškoj. Očekivano vreme dolaska u Beograd je oko 23h.

Dužina staze je 7 km,  visinska razlika  oko 1100 mnv

Oprema: planinarske cipele, šlem, ranac, čeona lampa, flaša ili meh za vodu, kapa ili marama, vetrovka, pantalone, kamašne, rukavice, naočari, lična apoteka, krema za UV zaštitu, štapovi, hrana iz ranca, Pojas, šlem, Y osiguranje ili ferata set (grupa B)

Kotizacija: 14.250 RSD , akontacija 8.000 RSD

Kotizacija uključuje:
– smeštaj
– prevoz
– 2 UIAA planinarska vodiča
– troškove organizacije

Kotizacija ne uključuje:
– Hranu i piće na turi
– ulaznice za Nacionalni park

Prijava se prihvata samo uz uplaćenu akontaciju na tekući racun SETa, ostatak se plaća na dan polaska na akciju. Po uplati akontacije, odustajanje je moguće samo uz zamenu. Akontacija se uplaćuje najkasnije 7 dana od dana prijave za akciju.

Način plaćanja: Na tekući račun PU SET 205-0000000528073-73

Vodiči: Dragan Trninić (Vodička licenca MB: 760 ) 063/772 08 76
            Snežana Nikolić (Vodička licenca MB: 944 ) 060/526 10 10

Ova planinarska aktivnost, realizuje se u skladu sa zakonom o turizmu (putovanja za sopstvene potrebe član 84-88.)

– Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću, odeću i opremu i odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode, sve koji se ne pridržavaju striktnih uputstava vodiča, narušavaju disciplinu i time dovode ostale učesnike u opasnost.

– Vodič zadržava pravo da usled nastalih vremenskih prilika otkaže ili pomeri datum akcije za drugi mogući termin. 

– Planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom Planinarskog društva Serbian Explore Team. SET zadržava pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog objektivnih okolnosti, lošeg vremena ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti obavešteni na vreme. Ukoliko SET otkaže akciju, uplaćeni novac će biti vraćen.

– Ova planinska aktivnost se realizuje u skladu sa pravilnikom o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti.

– Pre prijavljivanja na planinarski program obavezno pročitati i prihvatiti izjavu učesnika aktivnosti.

– Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost.

– Od svih učesnika akcije očekuje se adekvatna psihofizička pripremljenost.

– Na akciju obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.

– Za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

– Neki segmenti staze na ovoj turi su eksponirani, tako da ova tura nije namenjena za apsolutne početnike.