Taorska vrela 16. mart

Taorska vrela vodopadi smaragno zelena voda

Pođite sa nama na nezaboravno putovanje u ovaj predivan prirodni dragulj. Smaragdno zelena voda pružiće nam priliku za opuštanje, istraživanje i povezivanje sa prirodom.


Program akcije: Polazak u 07.00h sa parkinga na uglu Sarajevske i Drinske ulice. Zamolićemo vas da dođete 15-ak minuta ranije kako bismo se spakovali i krenuli na vreme. Jutarnja vožnja autoputem Miloš Veliki do Valjeva, gde pravimo pauzu, a zatim produžavamo do sela Radanovci, gde nam je početak staze.
Na samom početku staze posetićemo spomenik Žikici Jovanoviću Špancu i preko grebena doći do vrha Taorska stena. Staza nas dalje vodi u Donji Taor do Taorskih vrela. Taorska vrela sa brojnim živopisnim kaskadama i slapovima predstavljaju spomenik prirode u podnožju planine Povlen u Valjevskom kraju. Izbijaju u selu Donji Taor i završavaju se vodopadom na ušću Velikog potoka u reku Skrapež.
Taorska vrela su prirodna atrakcija koju karakteriše bogata vegetacija, kristalno čista voda i netaknuta priroda. Glavna atrakcija su vrela koja izbijaju iz dubine zemlje, stvarajući predivne vodopade i bazene. Voda je bogata mineralima, što je čini izuzetno lekovitom i osvežavajućom.

Dužina staze je 14 km i nije zahtevna. Očekivani uspon i spust su oko 400mnv.

Očekivani završetak staze je oko 16.00h, nakon čega je predviđen ručak u restoranu kod Milje, po želji pojedinca. Dolazak u Beograd u večernjim satima.

Oprema: prilagođena vremenskim uslovima, planinarske cipele, ranac, čeona lampa, flaša ili meh za vodu, kapa ili marama, jakna, pantalone, kamašne, rukavice, naočare, lična apoteka, krema za UV zaštitu, štapovi, hrana iz ranca.

Kotizacija: 2.900,00 dinara i uključuje troškove prevoza, troškove organizacije i vođenja akcije.
Obrok nije obuhvaćen kotizacijom, svi učesnici akcije će biti anketirani pre početka kada se mogu izjasniti da li žele organizovan obrok nakon završetka akcije.

Način plaćanja: uplata na tekući račun PU SET, 205-0000000528073-73.
Nakon uplate, dokaz o uplati poslati na e-mail vodiča ili putem viber poruke na broj vodiča.

Napomene:
• Dokumenta: lična karta, overena zdravstvena i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2024. godinu
• Staza je prilagođena svim uzrastima
• Vodiči zadržavaju pravo izmene akcije u skladu sa vremenskim uslovima.

Vodiči: Snežana Nikolić (III kat. M.B. 944) Tel. 060 5261 010, e-mail: snezana.nikolic2709@gmail.com
Marija Radojković (III kat. M.B. 943) Tel. 063 8045 770, e-mail: marija9radojkovic@gmail.com