o nama

serbian

explore team

-serbian explore team-

O

Nama

Istorijat našeg društva

Dobrodošli u “Serbian Explore Team” (SET) – vaš prozor u svet novih koraka, uspona i istraživanja neotkrivenih lepota prirode u kojoj živimo.

SET je planinarsko udruženje iz Beograda, koje okuplja planinare cele Srbije. Udruženje je osnovano 22. decembra 2022. godine, i taj dan se obeležava kao Dan SET-a. SET je osnovao Dragan Trninić, planinarski vodič sa višegodišnjim iskustvom, a društvo je ubrzo postalo i punopravni član Planinarskog saveza Srbije. Iako mlado društvo, SET je za mesec dana postojanja okupio više od 80 članova planinara i planinarki. SET je prepoznatljiv i po svojim iskusnim vodičima i mnogobrojnim planinarskim akcijama, kako unutar granica Srbije, tako i na međunarodnom terenu.

Asocijacija na SET je nesumnjivo pozitivna energija, druženje, empatija, ekipa ljudi uz koje su iskustva neverovatna i neponovljiva, podrška u svakom koraku koji se napravi na usponima uz ozbiljnost koja se pridaje bezbednosti na planini.

Ciljevi SET-a – promovisanje i razvoj planinarstva u Srbiji, okupljanje članova svih uzrasta koji žele da svoja interesovanja za sport, rekreaciju i obuku u planinarskim veštinama ostvaruju u prirodi. Posebno nam je važan rad sa mladima koji još uvek nemaju iskustvo u planinarenju i razvijanje timskog duha.

Kroz raznovrsne akcije SET-a učesnici vrlo brzo nauče kako da se odgovorno ponašaju u planini, uz nezaboravno druženje i trenutke za pamćenje, ali i disciplinu, solidarnost i poštovanje, kako međusobno tako i prema planini.

Jedan od osnovnih principa SET-a je i briga o zaštiti prirode i planina. Kako je poznati Britanac, Bejden Pouel rekao: „U planini iza sebe treba da ostavimo samo dve stvari. Prvo: ništa. Drugo – zahvalnost“.

Aktivnosti – SET organizuje svake godine osnovnu planinarsku obuku za sve one koji su tek počeli da se bave planinarenjem. Potvrda o položenoj osnovnoj planinarskoj obuci je i uslov za ostvarenje planinarskog osiguranja od strane PSS-a.
Takođe, u kontinuitetu, najmanje jednom nedeljno se održavaju treninzi penjanja na veštačkoj steni (Ada Ciganlija/Sektor 44), a na kojima se uz instrukcije naših vodiča razvija koordinacija i uvežbava veština bezbednog penjanja.

Akcije – Planinarske akcije SET-a vode naši licencirani planinarski vodiči (dva vodiča 2. kategorije i četiri vodiča 3. kategorije) pod čijim vođstvom upoznavanje i istraživanje planine postaje jedna bezbedna avantura, a uložen napor samo još veći podsticaj za daljim napretkom. Naše akcije su raznovrsne: od nižih i pitomijih planina do izazovnog visokogorstva za iskusnije planinare, od letnjih pohoda do zavejanih vrhova, od jednodnevnih izleta do višednevnog boravka u planini, od akcija u Srbiji do trekinga u Nepalu. Tako je SET do sada vodio na Triglav, Durmitor (i u letnjim i u zimskim uslovima), Prokletije, Zagori u Grčkoj, Musalu, Rtanj, Trem, Staru Planinu…

Uspešna prva godina iza nas – Ponosimo se što smo u kratkom periodu postojanja uspeli da organizujemo impresivan broj planinarskih obuka (21), čime smo postavili nove standarde u planinarskoj zajednici, osiguravajući tako bezbednost i kvalitet svake avanture. Naši vodiči i članovi konstantno stiču dodatna znanja i veštine koje potom nesebično prenose na druge. Oni su u 2023. završili tri vodička kursa za 3. kategoriju, jedan za 2., jedanaest zimskih i letnjih alpinističkih kurseva, dva kursa visokogorstva i jedan završen kurs za markiranta.

PRIDRUŽITE NAM SE! POSTANITE ČLAN SET-A!

O nama