PRENJ Zelena glava, Otiš i ferata Vulin potok (21.06.2023-23.06.2023.)

Prenj zelena trava sa borovima i stenama

Pođite sa nama u avanturu koja se pamti. Provedite tri nezaboravna dana obilazeći atraktivne predele, sačuvane od ljudskog uticaja.

Program akcije:

Petak (21.06.2024.) – Polazak je u 14h sa parking na uglu Sarajevske i Drinske ulice. Molim vas da dodjete 15tak minuta ranije kako bismo se spakovali i krenuli na vreme. Putujemo preko Šapca, Loznice, do Sarajeva I dalje ka Konjicu, gde očekujemo da ćemo biti oko 22h. Po dolasku u Konjic, smeštamo se po sobama.

Subota (22.06.2024) – Polazak na stazu u 7h, posle doručka. Vozilima se prebacujemo do sela Konjička bijela, gde nam je početak staze. Put na početku vodi kroz četinarsku šumu, čija će nas svežina pratiti naredna dva sata uspona. Nakon toga sledi oštriji uspon delimično po siparu, koji je u kratkim sekcijama osiguran sajlama, do izlaska na sedlo između Otiša i Zelene glave. Uspon na najveći vrh Prenja – Zelenu glavu (2155 mnv) je tehnički zahtevna staza, delimično osigurana sajlama. Na vrhu ćemo napraviti malu pauzu za odmor I fotografisanje, a nakon toga silazimo do sedla i penjemo se ka vrhu Otiš (2096 mnv). Uspon na Otiš je lagan i tehnički nije zahtevan. Nakon toga sledi povratak istim putem do prevoza, a zatim u smeštaj, gde očekujemo da ćemo biti oko 19h. Staza je dužine oko 19 km i oko 1700m visinske razlike, tehnički i kondiciono vrlo zahtevna.

Nedelja (23.06.2023) – Ustajanje, doručak. Iz smeštaja izlazimo do 7h I krećemo ka mestu Blagaj, odakle se kreće na feratu. Ferata Vulin potok izgrađena je na padinama Veleža, ispod 200 m visoke kamene litice na čijem se vrhu nalazi tvrđava herceg Stjepana Kosače iz 15-og veka, po čijoj je tituli Hercegovina i dobila ime. Ferata nosi naziv po Vulinom potoku, levoj pritoci reke Bune.

Ukupna dužina (cela staza): 6 km. Dužina kanjona: 1.5 km. Ukupna visinska razlika: 370 m. Visina vertikala: 5 – 30 m. Okvirno vreme prelaska: 2.5 – 4 h (cela staza).

Ocena ferate: A/B. Kondiciona težina: 2/10, tehnička težina: 4/10 . Ko ne želi na feratu, može se šetati po vrelu I obići tvrdjavu.
Nakon ferate, obilazimo Mostar i čuveni most, a zatim oko 16.00h krećemo ka Beogaradu. Očekivano vreme dolaska u Beograd je u večernjim časovima.

Oprema: planinarske cipele, ranac, čeona lampa, flaša ili meh za vodu, kapa ili marama, vetrovka, pantalone, kamašne, tanke rukavice, naočari, lična apoteka, krema za UV zaštitu, štapovi…
Ishrana: U sopstvenoj režiji (doručak je uključen u cenu smeštaja)

Kotizacija: 120 eur 

Kotizacija uključuje:

  • smeštaj (doručak uključen u cenu)
  • prevoz
  • 2 UIAA planinarska vodiča
  • troškove organizacije

Kotizacija ne uključuje:

  • Hranu i piće na turi

Prijava se prihvata samo uz uplaćenu akontaciju od 60 eur. Po uplati akontacije, odustajanje je moguće samo uz zamenu. Akontacija se uplaćuje najkasnije 7 dana od dana prijave za akciju.
Način plaćanja: na tekući račun PU SET 205-0000000528073-73

Napomene:
•Poneti pasoš, ličnu karta, overenu zdravstvenu i planinarsku knjižicu sa plaćenomčlanarinom za 2024. godinu, novac
•Vodič zadržava pravo da u skladu sa pravilnkom o bezbednosti i odgovornosti uizvođenju planinarskih aktivnosti, izmeni plan u slučaju vanrednih okolnosti.

Vodiči: Dragan Trninic (II lat. MB 760) tel 063 77 20 876 Snežana Nikolić (III kat. M.B. 944) Tel. 060 5261 010

Ova planinarska aktivnost, realizuje se u skladu sa zakonom o turizmu (putovanja za sopstvene potrebe član 84-88.)

– Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću, odeću i opremu i odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode, sve koji se ne pridržavaju striktnih uputstava vodiča, narušavaju disciplinu i time dovode ostale učesnike u opasnost.

– Vodič zadržava pravo da usled nastalih vremenskih prilika otkaže ili pomeri datum akcije za drugi mogući termin. 

– Planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom Planinarskog društva Serbian Explore Team. SET zadržava pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog objektivnih okolnosti, lošeg vremena ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti obavešteni na vreme. Ukoliko SET otkaže akciju, uplaćeni novac će biti vraćen.

– Ova planinska aktivnost se realizuje u skladu sa pravilnikom o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti.

– Pre prijavljivanja na planinarski program obavezno pročitati i prihvatiti izjavu učesnika aktivnosti.

– Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost.

– Od svih učesnika akcije očekuje se adekvatna psihofizička pripremljenost.

– Na akciju obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.

– Za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

– Neki segmenti staze na ovoj turi su eksponirani, tako da ova tura nije namenjena za apsolutne početnike.