VELEBIT, KANJONI ZRMANJE I KRUPE (26.09.2024 – 29.09.2024)

Velebit, stene

Fascinantna priroda Dalmacije nas svaki put ostavlja bez daha. Ovog puta planirali smo avanturu u kojoj ćemo obići ušće reke Krupe u Zrmanju, obići impozantni vodopad Veliki Buk, šetati kroz kanjon reke Krupe sve do Kudinog mosta i manastira Krupa. Drugi dan je rezervisan za Velebit I stazu Malog Princa, gde ćemo uživati u pogledu na kraške stene. Reč je o veličanstvenom kraškom krajoliku koji se sastoji od različitih kraških oblika poput kukova, greda, stubova, žlebova, ponikvi (vrtača), malih i velikih oblih vrhova Nakon toga, posetićemo vodopad Jankovića Buk na Zrmanji,a zatim krstariti kanjonom Zrmanje, sve do mesta gde se uliva u more, gde ćemo imati priliku i za kupanje i uživanje.

Plan akcije:

26.09.2024. Četvrtak – Polazak iz Beograda u 22h, sa parkinga na uglu Sarajevske i Drinske. Dodjite dvadesetak min ranije da bi se spakovali i krenuli na vreme. Putujemo autoputem prema Zagrebu i dalje do naše polazne tačke u Ravnom Golubiću. Usputne pauze po potrebi.

27.09.2024. Petak – Na stazu krećemo iz kombija po pristizanju u Ravni Golubić. Očekujemo da će to biti oko 8.00h. Spremiti manji dnevni ranac u Beogradu za jednodnevnu turu. Spuštamo se do ušća Krupe u Zrmanju i vodopada Veliki Buk na Zrmanji. Nastavljamo dalje uzvodno kanjonom Krupe do Kudinog mosta, gde ćemo napraviti dužu pauzu za fotkanje, odmor, ručak I kupanje. Hrana iz ranca. Poneti dovoljno vode, minimum je  2l. Nakon pauze nastavljamo dalje do manastira Krupa. Na putu do manastira nas očekuje jedna kraća deonica sa metalnim nogostupima i sigurnosnom sajlom u steni na desetak m iznad reke. Ostalo je klasična livadsko kraška staza, veoma lepa i atraktivna. Obilazak manastira i prevoz kombijem do Obrovca.  Dolazak u Obrovac je planiran oko 18-19h. Smeštaj u Obrovcu u hostelu ili apartmanima za šest osoba. Povečerje do 22-23h.

Dužina staze oko 13-15km. Nije preterano zahtevna. Spada u lakše.

28.09.2024. Subota – Ustajanje u 6h. Pripreme I polazak na stazu u 7h. Prevozimo se kombijem do prevoja Prezid odakle je ulazak u stazu. Imamo dve varijante uspona: jedna vodi preko via ferrate Bat, a druga obilazi stazu Malog princa. Staza Malog princa je izuzetno atraktivna, kružnog tipa sa izlaskom na vrh Bili kuk na oko 1170 mnv. Obe ekipe vraćaju se dužom i lakšom stazom do kombija. Završetak oko 18-19h. Povratak do smeštaja u Obrovcu. Večera, druženje, slobodne aktivnosti. Povečerje do 22h.

Ukupna dužina staze oko 15 km. Oko 600-700 m visinske razlike. Staza malo zahtevnija tehnički u nekim delovima, kondiciono srednje zahtevna.

Napomena: Na ferratu mogu ići samo iskusni, manja grupa do 6 učesnika. Ferrata je C/D kategorije ukupne dužine od 1040 metara, dužina sajle 756m, visinske razlike od 370m i prelazi se za 2,5-3 sata i zahteva viši stepen kondiciono tehničke spremnosti.

29.09.2024. Nedelja  – Ustajanje u 7h. Pripreme za dnevnu turu na koju polazimo u 8h. Idemo direktno iz smeštaja stazom do Jankovića vodopada na Zrmanji. Staza je dužino oko 4km u jednom smeru i spada u lake staze. Poneti opremu za kupanje kod vodopada. Povratak istim putem do 12h. Dalje po želji, organizovano brodićem kroz kanjon do ušća Zrmanje u more, uz  priču kako je sniman film Vinetu u tim krajevima i sa kupanjem u moru. Vožnja traje oko 3h, a cena je poslednjeg puta bila 20 eura po osobi. Pakovanje i polazak za Beograd u 16h. Videćemo da li možemo da ostanemo sa stvarima u smeštaju do polaska, istusiramo se i pripremimo za put. Putujemo istim putem nazad. Usputne pauze po potrebi. Dolazak u kasnim večernjim satima u zavisnosti od stanja na putu i na granici.

Oprema: prilagođena vremenskim uslovima, planinarske cipele, ranac, čeona lampa, flaša ili meh za vodu, kapa ili marama, jakna, pantalone, kamašne, rukavice, naočare, lična apoteka, krema za UV zaštitu, štapovi, hrana iz ranca.

Kotizacija: 165 eura. Obavezna uplata akontacije prilikom prijave iznosi 80 eura. Ostatak do polaska.         

Vodič: Snežana Nikolić (III kat. M.B. 944) Tel. 060 526 10 10 SET Beograd

           Gojko Simeunović Tel. 060 385 42 38  Uživaoci prirode Iskra Beograd

 

Ova planinarska aktivnost, realizuje se u skladu sa zakonom o turizmu (putovanja za sopstvene potrebe član 84-88.)

– Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću, odeću i opremu i odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode, sve koji se ne pridržavaju striktnih uputstava vodiča, narušavaju disciplinu i time dovode ostale učesnike u opasnost.

– Vodič zadržava pravo da usled nastalih vremenskih prilika otkaže ili pomeri datum akcije za drugi mogući termin. 

– Planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom Planinarskog društva Serbian Explore Team. SET zadržava pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog objektivnih okolnosti, lošeg vremena ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti obavešteni na vreme. Ukoliko SET otkaže akciju, uplaćeni novac će biti vraćen.

– Ova planinska aktivnost se realizuje u skladu sa pravilnikom o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti.

– Pre prijavljivanja na planinarski program obavezno pročitati i prihvatiti izjavu učesnika aktivnosti.

– Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost.

– Od svih učesnika akcije očekuje se adekvatna psihofizička pripremljenost.

– Na akciju obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.

– Za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

– Neki segmenti staze na ovoj turi su eksponirani, tako da ova tura nije namenjena za apsolutne početnike.