Zimski uspon na najviši vrh Prokletija, Maja Jezerce 2694 mnv

Uzbudljiva ekspedicija Planinarskog udruženja SET do najvišeg vrha Prokletija, Maja Jezrce, ostaviće neizbrisiv trag u sećanju hrabrih planinara. Ekipu si činili Dragan Trninić, Asja Drača, Dragoslav Šićarov i Igor Kulačin. Već na samom početku, ova avantura je dobila još jedan neobičan pečat, jer se ove godine priroda odlučila poigrati svojim pravilima. Naime, lokalni meštani, svedoče o tome da se godinama unazad nije desilo da nema snega u dolinama podno Prokletija te je zbog toga putovanje započelo u Gusinju naselju podno Prokletija, gde su planinari pronašli prijatan smestaj i ako je prvobitni plan bio da se noć provede u Zastanu u staroj karauli. Usled nedostatka snega u ovom području koje inače obiluje snegom, plan je bio da ih prijatelj Dren, svojim džipom odveze do Zastana, polazištu njihove avanture.

Noćni uspon započeli su oko 02:30. Staza prema vrhu vodila ih je kroz šumu, a već od polovine puta prema jezerima, snežni pokrivač postao je sve dublji. Ekipa se suočavala sa izuzetno lošim i dubokim snegom koji je pokrivao stazu. Tim od četvoro planinara, predvođen vođom tima Draganom Trninićem, morao je koristiti krplje kako bi probijali kroz guste snežne nanose. Svaki korak bio je izazov, a sneg im je otežavao napredovanje, ali njihova odlučnost nije popuštala.

20240302_052441

Prepodnevni časovi su bili vedri i sunce se probijalo kroz oblake i ukrašavalo okolne vrhove. Posle podne se spustila niska oblačnost i počele su snežne padavine koje su dodatno otežavale situaciju, smanjujući vidljivost i stvarajući izazovne uslove za planinarenje.

Prolazak pored Buni jezera nije bio samo pejzažni užitak; bio je i podsetnik na opasnosti koje vrebaju u planinskim područjima. Grupa je tu naišla na tragove lavine od prethodnih dana, što je navelo ekipu da izvrše lavinski test kako bi procenili rizik od novih opasnosti. Oprezno su nastavili put, često proveravajući svaki korak kako bi osigurali svoju bezbednost.

20240302_071836-01

Pred treći kuloar, planinari su bili primorani staviti dereze kako bi se nosili s zahtevnim usponom. Uspon na nadmorsku visinu od 2630 metara bio je izazovan i iscrpljujući, ali vrh Maja Jezrce nije bio kraj njihove avanture. Odluka da krenu nazad doneta je nakon 14 sati napornog uspona, svestrano uzimajući u obzir izuzetno teške uslove snega, nisku oblačnost i naglo pogoršanje vremena.

20240302_135804-01

Spuštanje niz treći kuloar donelo je nove izazove. Dubok sneg, dodatno otežan niskom oblačnošću i snežnim padavinama, stvorio je gotovo zimsku oluju. Vidljivost je bila minimalna, ali su planinari SET-a koristili svoje iskustvo i veštine kako bi bezbedno došli do Zastana. Dolazak u ovo mesto bio je ispunjen osećajem trijumfa, dok su planinari odavde poneli ne samo prelepe uspomene već i duboko ukorenjeno poštovanje prema prirodi i snazi zajedništva.